Hayster Healthy Herbs Liksteen

Hayster Likstenen zijn na uitvoerig onderzoek speciaal samengesteld. De verhoudingen van de ingrediënten houden niet alleen rekening met het paard maar ook met onderlinge antagonistische werkingen wanneer daar sprake van kan zijn. Hierdoor is de opname van de ingrediënten optimaal en worden deze optimaal benut. Hayster Likstenen worden onder hoge druk geperst zonder gebruikmaking van toevoegingen in de vorm van kleurstoffen, smaakstoffen of bindmiddelen. Elke liksteen is 10 kg.

Hayster Liksteen Normaal: Hayster liksteen; puur zout, zonder toevoeging van mineralen. Natrium 39%. Natrium is belangrijk voor het zuur/base-evenwicht in het lichaam. Bij natrium-tekorten treden meer algemene gebreksverschijnselen op, zoals minder eetlust, dorre huid, vermoeidheid en geringe darmperistaltiek. Bij grote inspanningen die gepaard gaan met zweten, is de natrium behoefte (sterk) verhoogd. Met het zweet wordt namelijk veel natrium afgescheiden (tot 60 g NaCl/dag). Door de sterke variatie in het zweten zijn moeilijk exacte behoeftecijfers voor natrium te geven. Het is daarom verstandiger en makkelijker natrium aan te bieden middels een liksteen.

Hayster Mini Liksteentjes: Zout is een mineraal dat erg belangrijk is voor de opname van suikers en eiwitten, de zenuwfunctie en de water- en elektrolytenbalans. Met het zweten verliest het paarden lichaam niet alleen veel vocht maar ook belangrijke voedingsstoffen, zoals natrium, kalium, calcium en chloride. Onder normale omstandigheden wordt dit allemaal aangevuld via de voeding van het paard en bevat het gras ook voldoende. De praktijk wijst echter uit dat er grote kans is dat de behoefte groter is dan het rantsoen dekt. Ook worden veel paarden weilanden onjuist bemest waardoor er onvoldoende zout aanwezig is in het gras. Extra zout toedienen is dan gewenst en dat kan perfect met Hayster Mini Liksteentjes. Het grote verschil tussen Hayster Mini Liksteentjes en Hayster Liksteen Normaal is dat de mini liksteentjes gecontroleerd gegeven kunnen worden en een grote liksteen vaak onbeheerd ergens wordt opgehangen, daardoor is er weinig overzicht hoeveel zout een paard tot zich neemt. Ook zijn de mini liksteentjes erg makkelijk voor op reis. De Hayster Mini Liksteentjes kan men eenvoudig tussen het krachtvoer mengen in de voerbak. Omdat er in vrijwel alle gevallen ook wel zout in het rantsoen zit is het niet nodig om grote hoeveelheden mini liksteentjes te gebruiken: 1 steentje (15 gram) 2 – 3 keer per week is in veel gevallen voldoende om disbalans met betrekking tot de zouthuishouding te voorkomen. Hayster mini liksteentjes zijn verpakt in zakjes van 1,5 kilogram.

Hayster Liksteen Extra: De Hayster Liksteen Extra is al jaren een gewild product bij de (sport)fokkers: opgroeiende paarden kunnen meer behoefte hebben aan extra mineralen. Wanneer het niet mogelijk is deze extra mineralen in het ruwvoer te krijgen (middels goed weidebeheer) of wanneer de oogsten van het ruwvoer erg tegenvallen, is deze liksteen een natuurlijke, ongedwongen manier om het paard te voorzien van extra mineralen. Ook oude of verzwakte paarden kunnen veel baat hebben bij extra mineralen. Samenstelling Extra: Natrium: 37%, Calcium: 1,2%, Magnesium: 0,7% Zink: 8250 mg/kg Mangaan: 6600 mg/kg Koper: 1650 mg/kg IJzer: 700 mg/kg Kobalt: 25 mg/kg Jodium: 100 mg/kg Seleen: 25 mg/kg

Hayster Liksteen Plus: Al enkele jaren de meest gevraagde liksteen uit het assortiment van Hayster: de liksteen zonder ijzer maar met extra koper. Samenstelling Plus: Natrium: 37%, Calcium: 1,6% Magnesium: 0,6% , Zink: 1000 mg/kg , Mangaan: 1000 mg/kg Koper: 220 mg/kg, Kobalt: 20 mg/kg Jodium: 100 mg/kg Seleen: 20 mg/kg

Natuurlijk zijn er ook bijpassende liksteenhouders bij Equitesse verkrijgbaar! Liksteenhouder is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit kunststof wat bestand is tegen extreme belasting en geen schadelijke stoffen bevat die afgegeven kunnen worden aan producten die met dit kunststof in aanraking komen. Vanwege deze eigenschappen is deze liksteen alleen in de kleur zwart verkrijgbaar. De onderzijde is voorzien van voldoende gaten voor de afvoer van water.