Voer

Hayster Healthy Herbs

Hayster Healthy Herbs maakt gebruik van oude kennis aangevuld met moderne kennis en technieken, om zo tot een brok te komen die vrij is van ballast stoffen en toevoegingsmiddelen. Gekeken wordt wat het paard in de vrije natuur tot zich neemt en dat in elk seizoen. Bij het samenstellen van de producten wordt er om die redenen geen gebruik gemaakt van granen, zoals gerst, haver, maïs e.d., en vlinderbloemigen zoals luzerne, soja of klaver, of reststromen uit de (voedingsmiddelen) industrie, zoals melasse, vinasse, bietenpulp, appelpulp, sojaschroot, lignine etc. Per seizoen worden de samenstellingen van de brokken aangepast, afgestemd op de kruiden/grassen/bomen/ struiken die in dat seizoen beschikbaar zijn.

De producten van Hayster Healthy Herbs zijn vrij van chemische toevoegingen en genetisch gemodificeerde organismen en bevatten o.a. geen B.H.T. of B.H.A.
De grondstoffen worden zorgvuldig geteeld zonder gebruikmaking van kunstmest en/of herbiciden/pesticiden. Ook wordt er zeer zorgvuldig geoogst op bepaalde tijdstippen en op bepaalde manieren, om zo een zuiver eindproduct te verkrijgen met de gewenste samenstelling.

Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van niet-natuurlijke conserveringsmiddelen, is er gekozen voor ‘bestelling op afroep’; dat houdt in dat we met 2 maandelijkse bestelrondes werken. Zo garandeert Hayster Healthy Herbs altijd vers en zuiver voer voor jouw paard.

Hayster producten worden op een zeer speciale manier gemengd en geperst, zee hebben daarvoor onze eigen machines en productielijnen ontwikkeld, waarvan geen kopieën bestaan. Hierdoor zijn de behaalde temperaturen tijdens het productieproces gegarandeerd lager dan andere fabrikanten kunnen behalen. Dit is één van de redenen waarom deze producten ook niet vergeleken kunnen worden met andere producten waar ook kruiden in verwerkt zijn. Door het speciale productieproces en het weglaten van toevoegmiddelen en pershulpstoffen zijn de producten zachter dan gangbare brokken en kunnen niet in silo’s worden geblazen.

Waarom zijn kruiden nuttig voor paarden?

Voor paarden zijn kruiden altijd al een nuttig natuurlijk voedingssupplement geweest; kruiden behoren tot het paardendieet en worden optimaal benut in het spijsverteringskanaal van het paard. Wilde paarden hebben de vrijheid om kruiden te zoeken en hun instinct verteld hen precies welke zij nodig hebben en welke niet. In tegenstelling van wat sommige mensen denken eten paarden normaliter elke dag bepaalde kruiden in bepaalde hoeveelheden. Het continu voeren van kruiden is daarom natuurlijk en gezond, mits dit binnen bepaalde perken gebeurt, in de juiste verhoudingen met de juiste grassen, bomen, struiken en andere kruiden.

Omdat dit alles zeer complex is en zeer kleine marges kent, is Hayster absoluut geen voorstander van het voeren van ‘losse’ kruiden, zeker niet wanneer dit gebeurt zonder diepgaande gerichte kennis van zaken. Het los voeren van kruiden is vaak een oorzaak dat het dier ziek wordt of dat het gewenste (positief) resultaat uit blijft.

Op de moderne weiden is vandaag de dag weinig variatie in grassoorten en kruiden. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door een hogere bemesting van weilanden, de selectie van zaden en hun chemische voorbehandeling. Juist dit moderne weidemanagement is funest voor kruiden, vandaar dat men tegenwoordig maar weinig echte kruidenweilanden tegenkomt. Dit kan men in theorie veranderen door bepaalde kruiden in het weiland te gaan zaaien, maar wanneer men te weinig kennis heeft van weidebeheer verdwijnen deze kruiden als sneeuw voor de zon of worden te rijk aan NSK’s of ‘verkeerde’ eiwitten.

Een grotere betrokkenheid van kruiden in de voeding is een natuurlijk potentieel, waardoor de behoefte aan vitaminen, mineralen en sporenelementen voor het dier worden gedekt, ook voor paarden die zwaar werk moeten verrichten of voor merries met veulens.

Een harmonieuze spijsvertering is de fundamentele voorwaarde voor de optimale benutting van het voer wat een paard te eten krijgt. Naast vezelrijk voer zijn bepaalde stoffen die in kruiden voorkomen erg belangrijk voor de algemene gezondheid van het paard. Bekende stoffen zijn bijvoorbeeld de flavonoïden, fenolen, saponinen en sulfiden. Deze stoffen worden door de plant gebruikt ter bescherming tegen insecten, bacteriën en schimmels maar kunnen voor paarden medicinale uitwerkingen hebben.

Veel deskundigen hebben geconcludeerd dat vermindering van kruiden in diervoeding, toenemende luchtvervuiling en slechte kwaliteit voedermiddelen de oorzaak is van een stijging van histamine. Histamine is verantwoordelijk voor onder meer het ontstaan van allergieën. De afbraak van histamine lijkt af te hangen van bepaalde plantaardige bestanddelen en het is bewezen dat het voederen van kruiden een positief effect heeft op het verminderen van histamine of zelfs het elimineren van allergieën.

Om te voorkomen dat paarden langdurig een over- of onderdosering krijgen van bepaalde mineralen, sporenelementen en vitamines waardoor het organisme verzwakt zodat het immuunsysteem over reageert of waardoor het zuur-base evenwicht verstoord raakt, adviseren wij de puur natuurlijke Hayster Healthy Herbs brokken. Een dagelijkse dosering Hayster Healthy Herbs levert belangrijke voedingsstoffen om een optimale behandeling van het metabolisme en organen te waarborgen.

TRANS Haysters Healthy herbs